Σχέδιο επιβράβευσης συνεπώς δανειοληπτών

Με την ψήφιση του Σχεδίου Εστία αυτή η πολιτεία έκλεισε ναι μεν ένα κεφάλαιο το οποίο συζητούσε εδώ και αρκετούς μήνες αλλά άφησε μια σοβαρή υποχρέωση η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κυρίως ηθική.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης για την δημιουργία του Σχεδίου Εστίας, στην Επιτροπή Οικονομικών, καταθέσαμε Πρόταση Νόμου στην ολομέλεια της Βουλής για τροποποίηση του Περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου. Η Πρόταση ουσιαστικά εισάγει στην νομοθεσία ως εκπίπτουσα δαπάνη από το φορολογητέο εισόδημα φυσικού προσώπου το ποσό που πληρώθηκε ως επιτόκιο δανείου που αφορά πρώτη κατοικία από δανειολήπτη ο οποίος ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του. Η Πρόταση συζητήθηκε για πρώτη και τελευταία φορά στην Επιτροπή την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018.

Παράλληλα εισηγηθήκαμε όπως ζητηθεί από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών να ετοιμάσει εισήγηση για ένταξη στο πρόγραμμα Επιδότησης Επιτοκίου ,που εφαρμόζει σήμερα , των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας που ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους και είχαν εισοδήματα μικρότερα του φορολογητέου και δεν θα μπορούσαν να ευνοηθούν από την φορολοαπαλλαγή που εισάγει η Πρόταση Νόμου μας.

Σκοπός των προτάσεων μας ήταν παράλληλα με την εφαρμογή του Σχεδίου Εστίας να εφαρμοστεί και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο ουσιαστικά θα επιβραβεύει και όσους δανειολήπτες είχαν τα ίδια μεν εισοδήματα με τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο Σχέδιο αλλά επέλεξαν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους στερούμενοι την ποιότητα ζωής τους.
Κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Πρότασης μας λάβαμε διαβεβαιώσεις τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από το Κυβερνών κόμμα ότι μελετάται ολοκληρωμένο Σχέδιο το οποίο ονόμασαν Εστία 2, που θα αφορά αυτή την ομάδα, και θα το παρουσίαζαν σύντομα στην Επιτροπή.

Το Σχέδιο Εστία εγκρίθηκε και πάει για εφαρμογή, η στήριξη των συνεπών δανειοληπτών ακόμη εκκρεμή.
Δεν θεωρούμε ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια, ούτε θεωρούμε πως οφείλουν τα υπόλοιπα, και μεγαλύτερα κόμματα, να υιοθετήσουν τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Προφανώς και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και να συζητήσουμε προτάσεις ,για επιβράβευση των δανειοληπτών που ήταν συνεπείς, και από άλλα κόμματα αλλά κυρίως από το Υπουργείο Οικονομικών και κατ’ επέκταση την Κυβέρνηση. Θα ήταν ευχής έργο αν κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο από κυβερνητικής πλευράς το οποίο θα συζητηθεί με την μορφή του κατ’ επείγοντος στην Επιτροπή Οικονομικών και οδηγηθεί σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στην Ολομέλεια για ψήφιση με την ομόφωνη στήριξη όλων.
Και οφείλουμε να το ζητήσουμε και να το εγκρίνουμε άμεσα πριν να ξεκινήσει η εφαρμογή του Σχεδίου Εστίας.

Χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται τα τελευταία χρόνια επέλεξαν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους και να στερηθούν από την ποιότητα ζωής τους. Το γεγονός ότι το σχέδιο Εστία δεν συμπεριλαμβάνει και όσους έχουν τα ίδια χαμηλά εισοδήματα αλλά εξυπηρετούσαν τα δάνεια τους αποτελεί μέγιστη κοινωνική αδικία, δημιουργεί δικαίως το αίσθημα της ανισότητας και στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις μελλοντικές γενιές που καλούνται να οικοδομήσουν ένα κράτος δίκαιο, που να προάγει την αξιοκρατία, την ισονομία, την συνέπεια και την αλληλεγγύη.

Στέλνουμε το μήνυμα ότι επιβραβεύουμε την ασυνέπεια και τιμωρούμε την συνέπεια.

*το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή