Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών

Η συζήτηση για τον τρόπο διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων συνεχίζεται. Βουλή, Κυβέρνηση, Κεντρική Τράπεζα, Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών και λοιποί εμπλεκόμενοι αφιέρωσαν ακόμη ένα καλοκαίρι για τη συζήτηση του θέματος. Θεωρούμε πως έφτασε η ώρα να ενταχθεί στη συζήτηση και ο τρόπος επιβράβευσης των δανειοληπτών που παρ’ όλες τις δυσκολίες επέλεξαν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Με την ψήφιση του Σχεδίου Εστία αυτή η Πολιτεία έκλεισε ναι μεν ένα κεφάλαιο το οποίο συζητούσε εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά άφησε μια σοβαρή υποχρέωση η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κυρίως ηθική.

Πρόταση :

Για τους συνεπείς δανειολήπτες οικιστικών δανείων που τα εισοδήματά τους είναι τα ίδια ή λιγότερα από αυτά που προνοούνται στο Σχέδιο Εστία:

Kατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη δημιουργία του Σχεδίου Εστία, στην Επιτροπή Οικονομικών, η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε Πρόταση Νόμου στην ολομέλεια της Βουλής για τροποποίηση του Περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου. Η Πρόταση ουσιαστικά εισάγει στη νομοθεσία ως εκπίπτουσα δαπάνη από το φορολογητέο εισόδημα φυσικού προσώπου το ποσό που πληρώθηκε ως επιτόκιο δανείου που αφορά πρώτη κατοικία από δανειολήπτη, ο οποίος ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του. Η Πρόταση συζητήθηκε για πρώτη και τελευταία φορά στην Επιτροπή τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018.

Παράλληλα, εισηγηθήκαμε όπως ζητηθεί από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών να ετοιμάσει εισήγηση για ένταξη στο πρόγραμμα Επιδότησης Επιτοκίου, που εφαρμόζει σήμερα, των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας που ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους και είχαν εισοδήματα μικρότερα του φορολογητέου και δεν θα μπορούσαν να ευνοηθούν από τη φορολοαπαλλαγή που εισάγει η Πρόταση Νόμου μας.

Σκοπός των προτάσεών μας ήταν παράλληλα με την εφαρμογή του Σχεδίου Εστία να εφαρμοστεί και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο ουσιαστικά θα επιβραβεύει και όσους δανειολήπτες είχαν τα ίδια μεν εισοδήματα με τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο Σχέδιο, αλλά επέλεξαν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους στερούμενοι την ποιότητα ζωής τους.
Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Πρότασής μας λάβαμε διαβεβαιώσεις τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από το κυβερνών κόμμα ότι μελετάται ολοκληρωμένο Σχέδιο το οποίο ονόμασαν Εστία 2, που θα αφορά αυτή την ομάδα, και θα το παρουσίαζαν σύντομα στην Επιτροπή. Δεν μας έχει παρουσιαστεί κάτι ακόμη.

Για όλους τους συνεπείς δανειολήπτες ανεξαρτήτως εισοδημάτων και μορφής δανείων:

Παράλληλα, θα πρέπει τον Σεπτέμβρη όταν ξεκινήσει ξανά η συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών και εν αναμονή της πρότασης της Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να ζητήσουμε από τις Εμπορικές Τράπεζες να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιβράβευσης των δανειοληπτών που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Αυτό το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε όλους τους δανειολήπτες.

Κάτι τέτοιο ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα μετά την ανάληψη της Πρωθυπουργίας από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήδη, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος έχει εξαγγείλει μια σειρά κινήτρων και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εμπορικές τράπεζες.

«..Συγκεκριμένα, θα επιστρέφει κάθε χρόνο στους λογαριασμούς των δανειοληπτών το 5% των τόκων που πληρώνουν και θα προσφέρει δωρεάν αγορές σε όλο το δίκτυο των συνεργατών της, ίση με το 2% της αξίας των ετήσιων συναλλαγών με κάρτες σε συνεργαζόμενα σουπερμάρκετ και πρατήρια καυσίμων. Έτσι, όποιος συμπληρώνει κάθε χρόνο 12 μήνες ομαλών αποπληρωμών θα προσθέτει στο πορτοφόλι του ένα ποσό, τόσο σε μετρητά όσο και σε πόντους, τους οποίους θα μπορεί να εξαργυρώσει στα ψώνια του, πληρώνοντας στο ταμείο της επιχείρησης λιγότερο ή και καθόλου…» Cnn Greece 31 Ιουλίου 2019. Δεν θεωρούμε ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια, ούτε θεωρούμε πως οφείλουν τα υπόλοιπα, και μεγαλύτερα κόμματα, να υιοθετήσουν τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Προφανώς και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και να συζητήσουμε προτάσεις, για επιβράβευση των δανειοληπτών που ήταν συνεπείς, και από άλλα κόμματα αλλά κυρίως από το Υπουργείο Οικονομικών και κατ’ επέκταση την Κυβέρνηση. Θα ήταν ευχής έργο αν κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από κυβερνητικής πλευράς, το οποίο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών και οδηγηθεί το συντομότερο στην Ολομέλεια για ψήφιση με την ομόφωνη στήριξη όλων.

Χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται τα τελευταία χρόνια επέλεξαν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και να στερηθούν από την ποιότητα ζωής τους. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχέδιο που να συμπεριλαμβάνει και όσους έχουν τα ίδια χαμηλά εισοδήματα, αλλά εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους, αποτελεί μέγιστη κοινωνική αδικία, δημιουργεί δικαίως το αίσθημα της ανισότητας και στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις μελλοντικές γενιές που καλούνται να οικοδομήσουν ένα κράτος δίκαιο, που να προάγει την αξιοκρατία, την ισονομία, τη συνέπεια και την αλληλεγγύη.

Στέλνουμε το μήνυμα ότι επιβραβεύουμε την ασυνέπεια και τιμωρούμε τη συνέπεια.

* το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος